Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı bahar aylarının gelmesi ile birlikte grip hastalığı konusunda ebeveynleri uyardı.
Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaşanan grip salgını konusunda ebeveynleri almaları gereken tedbirler konusunda uyaran Dr. Esra Karasulu Özyalçın, yılın bu döneminde yüksek ateşli solunum yolu enfeksiyonlarının aniden artışının İnfluenzav(Grip) salgınını düşündürmesi gerektiğini söyledi. Salgının 2-3 haftada en yüksek düzeye ulaşarak 5-6 hafta sürdüğünü ifade eden Dr. Esra Karasulu Özyalçın şöyle konuştu;
Kalabalık ortamlar risk taşıyor
“Grip insandan insana damlacıklar şeklinde geçer. Öksürük ve hapşırıkla içinde canlı virüsleri taşıyan damlacıklar ortama saçılır ve birkaç saat boyunca havada asılı kalır ve ortamdaki diğer insanlara hastalığı bulaştırabilir. Bu nedenle okul, iş yeri, alışveriş merkezleri gibi kalabalık ortamlar bulaşma açısından özellikle risklidir. Virüsler dış ortamda birkaç saat canlı kalabildiği için, ortak kullanılan eşyalar da enfeksiyon kaynağı olabilir. Hasta kişinin eline ve oradan da kapı kolu, telefon, musluk başı gibi eşyalara bulaşan virüs salgının yayılmasına yol açar. Tokalaşma, öpüşme, bir metreden fazla yaklaşarak konuşma ile de kişiden kişiye bulaşma olur. Salgın zamanlarında, herkes için en önemli korunma önlemleri, kalabalıktan uzak durmaya çalışmak ve ellerin sık sık yıkanmasıdır. Özellikle, ortak mekanlarda her fırsatta eller yıkanmalı, ağız, burun ve göze eller yıkanmadan dokunulmamalıdır.”
Diğer önlemler; İstirahat ve C Vitamini
Salgın dönemlerinde, vücut direncini arttıran ve virüs çoğalmasını azaltabildiği düşünülen C vitamini, Propolis, Çinko, Beta Glukan alımının önerildiğini anımsatan Dr. Esra Karasulu Özyalçın, C vitamininin yüksek dozlarda alınmasının ise ishale neden olabileceği konusunda ebeveynleri uyardı. Dr. Özyalçın, çocukların bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemesini, gripli kişilerin özellikle hastalığın ilk birkaç günü mutlaka istirahat etmesi gerektiğini vurguladı. “Hasta kişiler, kalabalık ortamlarda aksırma ve öksürme sırasında ağız ve burunlarını kağıt mendil ile kapatmalı, sonrasında kağıt mendil hemen çöp kutusuna atılıp eller yıkanmalıdır. Kağıt mendil yok ise aksırıp, öksürürken ağız ve burun ön kolun iç yüzü ile kapatılmalıdır.”dedi.
KANAL V'NİN SEVİLEN PROGRAMI BİZ BİZE'NİN 21 ŞUBAT ÇARŞAMBA GÜNÜ KONUĞU KBB UZMANI OP.DR. MUSTAFA ÖZLEM UÇAR OLDU. SAĞLIKLI OLMAK VE HASTA OLMAK ÜZERİNE KONUŞULAN PROGRAMI HABERİMİZDEN İZLEYEBİLİRSİNİZ.
Programda "Sağlıklı insan doktora gelmeyen insandır." diyen Op.Dr. Uçar, hastalıklı olmayı ise "Her insanın bir yaşam tarzı ve hayatı vardır. Hasta olmak bu yaşadığı şeyleri kaybetmesi onu demektir. İşine gidememesi demektir. Hislerini anlatamamak demektir. Hastalıklar vücudumuzdaki yapıların değişikliğiyle ortaya çıkıyor. dedi.
Hastalığın sadece kişinin kendisiyle alakalı olmadığını doğuşundan gelen sıkıntılara bağlı olabileceğini söyleyen Uçar; "Hastaneye giden insan hastadır. Hasta sürekli ilaç kullanmak zorunda kalıyor. Anatomiyi bilmeden anlamadan fonksiyona geçiyorlar, ona göre ilaç veriyorlar. Hasta ilaç kullanmak zorunda değildir. Anatomiyi çözmeden hiç kimsenin hiç kimseye sistemik bir hastalık söylemeye hakkı yoktur." şeklinde konuştu.
https://www.youtube.com/watch?v=EbVdeKRPwOw&t=1619s